Обама: Китайската икономическа политика ни дразни

Обама: Китайската икономическа политика ни дразни

Обама: Китайската икономическа политика ни дразни

Американският президент Барак Обама и китайският лидер Ху Цзинтао предложиха противоположни програми за овладяване на слабия икономически растеж в света, предаде агенция „Ройтерс”. Двамата изложиха идеите си на срещата на върха на организацията за азиатско-тихоокеанско сътрудничество АПЕК, която се проведе в Хонолулу.

В частен разговор Обама предупреди Ху, че американците все повече се дразнят от несправедливата според тях търговска и валутна политика на Китай. В обръщението си към директорите на компаниите, които присъстваха на срещата, Обама използва необичайно остри изрази и заяви, че ще предприеме наказателни икономически мерки, ако Китай не започне да „играе по правилата”. Президентът на САЩ обяви желанието си да заздрави влиянието на страната си в ключовия за интересите й азиатски регион.

Преди това Ху Цзинтао настоя за повече правомощия за Китай като разрастваща се икономическа сила. Той подчерта и че Пекин предпочита да работи в съществуващите структури за световна търговия, вместо да се подчинява на ръководените от САЩ проекти за отваряне на азиатско-тихоокеанските пазари.

Двадесет и едната страни членки на АПЕК представляват най-динамичния регион в света и отчитат повече от половината икономическа активност на планетата. Тазгодишната им среща имаше за цел и да принуди еврозоната да се справи с дълговата си криза, както и да помогне на членовете на АПЕК да намерят решение за заздравяването на защитите си срещу евентуалните й отражения в региона. Основната мярка, която беше обсъдена, бе поощряването на свободната търговия в глобален мащаб.

Бяха проведени и разговори между държавните глави, в които Обама и руският президент Дмитрий Медведев се съгласиха, че трябва да принудят Иран да следва международната политика в ядрената сфера. Все още не е постигнат консенсус как точно да стане това, подчерта Медведев пред репортерите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ