Обама ще предложи "данък Бъфет"

Обама ще предложи "данък Бъфет"

Американският президент Барак Обама планира да наложи най-високия минимален праг за облагане на милионерите в САЩ. Целта му е да държавата да осигури данъчно облагане за гражданите й с най-голямо състояние по същия начин, както го прави за хората със среден доход, отбелязва BBC.

От Белия дом съобщиха, че президентът ще представи в детайли плана си утре, когато ще изложи пред Конгреса дългосрочната си стратегия за намаляване на бюджетния дефицит.

Наблюдатели твърдят, че предложението му може да бъде наречено „данък Бъфет”, по името на милиардера-инвеститор Уорън Бъфет, който заяви, че чрез вратички в закона най-богатите американци могат да плащат по-малки данъци. Според него печалбите от инвестиции са облагани на по-ниски нива от тези при заплатите.

Предложението за новия „алтернативен минимален данък” ще засегне американците, които печелят над 1 млн. долара годишно. Предполага се, че то ще срещне силна съпротива в Конгреса, където от Републиканската партия се заканиха да се противопоставят на каквото и да се увеличение на данъците.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ