Обявиха носителите на тазгодишните награди "Пулицър"

Обявиха носителите на тазгодишните награди Пулицър

В Америка станаха ясни носителите на най-високите отличия за постижения в областта на журналистиката, литературата, музиката и театъра - наградите "Пулицър" за 2014 г. 

Две от най-уважаваните медии в света - британският вестник "Гардиън” и американският "Вашингтон пост” получават "Пулицър” заради публикуването на страниците им на разкритията на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън. От предоставените от него секретни документи стана ясно съществуването на програма, с която САЩ следят телефонните и интернет комуникации на гражданите си.

"Пулицър" е една от най-престижните награди за журналистика. Тя бе връчена на двете издания в категорията "Служба на обществото”. В серия от материали двата вестника коментираха разкритията, провокирайки международен дебат за границите на националните програми за следене, заради което бяха широко критикувани от американското и британско правителство с мотива, че възпрепятстват националната сигурност. 

Освен тях, в. "Бостън Глоуб” получи "Пулицър” в категорията "Извънредни новини” за отразяването на взрива на бостънския маратон в САЩ преди точно две години, при който загинаха трима души и най-малко 260 бяха ранени, посочва "Ню Йорк Таймс”.

В категорията "Литература” наградата за белетристика получи американката Дона Трот за романа й "Щиглец” (The Goldfinch). Той бе избран сред 7 други художествени творби и вече беше обявен за "книга на годината“ от най-голямата интернет книжарница Amazon.

В категорията "История“ американският историк Алън Тейлър спечели втория си "Пулицър" за изследването си със заглавие "Вътрешният враг: Робство и война във Вирджиния“. 

"Ню Йорк Таймс” спечели и две награди "Пулицър” за фотография. Едната, в категорията "Новинарска фотография”, получи сътрудникът на вестника Тайлър Хикс за серия от снимки, направени по време на терористичната атака в мола в кенийската столица Найроби, където загинаха 60 души. Втората, в категория "Фоторепортаж”, грабна Джош Хейнър за фотографското отразяване на възстановяването на Бостън след атаката по време на маратона в града.

"Пулицър“ за разследваща журналистика беше спечелена от Крис Хемби от Центъра за обществен интегритет във Вашингтон. 

Агенция "Ройтерс" получи наградата в категорията "Международен репортаж“ за материалите си за дискриминацията на мюсюлманското малцинство рохиня в Мианмар. 

В номинацията "Най-добър национален репортаж“ с наградата беше удостоено изданието "Газет“ от град Колорадо спрингс в щата Колорадо за поредицата статии за живота на ранени американски военни след завръщането им у дома от "горещи точки“. 

Тържествената церемония по връчването на наградите ще се състои в Колумбийския университет в Ню Йорк на 5 май. 

"Пулицър” носи името на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър - издател, редактор и журналист. Връчва се за вестникарска и онлайн журналистика, литературни постижения и музикална композиция. Администрира се от Колумбийския университет, Ню Йорк.

Според завещанието му от специално оставените два милиона долара е основана фондация на негово име. От 1917 г. наградата се присъжда всяка година в 21 категории.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ