Пиратските нападения в Сомалия намаляват

Пиратските нападения в Сомалия намаляват

Броят на отвличанията от сомалийски пирати през миналия месец е намалял рязко в сравнение със същия период на миналата година, предава BBC.

Най-новите данни, предоставени от Европейските военноморски сили, показват, че има само 12 пиратски нападения през ноември 2011 г. в сравнение с 35 миналата година.

Кореспондентът на BBC Франк Гарднър казва, че това е в резултат от частично нарастващия брой на въоръжената охрана на борда на корабите. Въпреки това най-малко 200 души са все още заложници край бреговете на Сомалия.

Европейските военноморски патрули, чиито сили пазят западната част от Индийския океан, заявиха, че от записаните 12 атаки миналия месец, само една е частично успешна. Това, сравнено с 35 атаки през ноември миналата година, седем от които са били успешни, е доста добър резултат. Морските офицери заявяват, че спадът се дълги на комбинация от фактори.

Все повече и повече кораби имат въоръжена охрана. Много от тях са добре защитени с бодлива тел и оръдия във водата. Очаква се и Великобритания да позволи на британските кораби да имат въоръжена охрана през следващата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ