Признание: Войната с наркотиците се провали

Признание: Войната с наркотиците се провали

Признание: Войната с наркотиците се провали

Световната война с разпространението и употребата на наркотици се провали. Това твърди доклад на Глобалната комисия за политиката към наркотиците, съставена от група от политици и бивши държавни лидери.

Членовете на комисията призовават за легализация на някои видове наркотици и отмяна на криминализирането на тези, които ги употребяват.

Според тях политиката за борба с наркотиците в международен мащаб се е провалила, захранвайки организираната престъпност. Това е довело до загуби от милиони долари за данъкоплатците и множество смъртни случаи. Докладът цитира изследване на ООН, според което световната употреба на опиати се е покачила с 35% от 1998г. до 2008 г., тази на кокаин в същия период е скочила с 27%, а на канабис – с 8%. „Тези доказателства неоспоримо демонстрират, че репресивните стратегии няма да решат проблема с дрогата и че войната с наркотиците не е спечелена и не може да бъде спечелена”, твърди още документът.

Според комисията правителствата трябва да спрат да наказват хората, които употребяват наркотици, защото „те не вредят на другите”. Както и да направят опит с легални стратегии да подкопаят организираната престъпност, да осигурят здравни услуги и лечение на зависимите. Специално място за критика в тази насока е отделено за практиката в Щатите, която се смята за очевидно неправилна и неефективна.

Организацията включва бившия секретар на ООН Кофи Анан, екс президента на Мексико Ернесто Седило, бившия държавен глава на Бразилия Фернандо Енрике Кардосо и Цезар Гавирия, бивш президент на Колубия. Тя се състои от 19 члена, сред които са също предприемачът сър Ричард Брансън, бившият председател на американския държавен резерв Пол Волкър, Хавиер Солана, който отговаряше за външната политика на ЕС, и настоящият премиер на Гърция Георгиу Папандреу.

От Белия дом отрекоха доклада, твърдейки че съдържанието му е подвеждащо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ