Путин: Кризата в Русия ще продължи най-много две години

Путин: Кризата в Русия ще продължи най-много две години

Путин: Кризата в Русия ще продължи най-много две години

„Изходът от сегашната ситуация и растежът на руската икономика са неизбежни, при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата за това ще са необходими две години”. Това посочи руският президент Владимир Путин на десетата си годишна среща с журналисти в Москва. Тя се предава пряко от редица руски телевизии и радиостанции. За пресконференцията са акредитирани 1259 журналисти.

Припомняме ви, че от началото на годината руската валута се е обеpценила над 50%, като само за два дни тази седмица се срина с над 20%, което повдигна въпроса дали Русия няма да фалира.

Путин допуска, че ситуацията може да започне да се подобрява още през първото тримесечие на следващата година, но има доста фактори на неопределеност. Според руския държавен глава централната банка и правителството предприемат адекватни мерки за сегашната ситуация, но възникват въпроси по отношение тяхната своевременност.

„Сегашната ситуация е провокирана преди всичко от външни фактори, но ние самите не сме направили много”, посочи Путин.

По думите му Руската централна банка (РЦБ) не планира неразумно да харчи резервите си, които възлизат на 8,4 трлн. рубли.

Той допуска, че може да се запази достигнатото понижение на курса на рублата.

Путин се надява, че повишената неотдавна основна лихва на централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията. „Понижаването на цената на петрола неизбежно ще наложи преструктуриране на икономиката”, допълни още руският президент.

Той заяви, че въпреки неспокойния финансов пазар приходите на Русия ще бъдат по-големи от разходите.

„Въпреки турбулентността на финансовия пазар федералният бюджет тази година ще бъде с излишък, т.е. приходите ще надвишават разходите с 1,2 трлн. рубли, това е около от 1,9% от брутния вътрешен продукт (БВП)”, изтъкна президентът.

Путин допълни, че през първите 10 месеца на годината БВП е нараснал с 0,6-0,7 процента.

Руският президент опредe.r разширяването на НАТО на изток като построяването на нова Берлинска стена. „Позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж”, заяви Владимир Путин.

Той изрази увереност, че твърдата позиция, която е заела Руската федерация по кризисни ситуации, трябва да даде на чуждестранните партньори да разберат, че е необходимо да бъде изградено общо пространство за сигурност, предаде БТА. „Сегашните трудни условия ще стимулират Русия да работи повече и да бъде по-ефективна”, отбеляза той.

„Руският президент предупреди Украйна, че ако иска мир, трябва да уважава всички свои региони. Украинската криза трябва да бъде разрешена възможно най-скоро с политически средства”, подчерта Путин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ