САЩ и Русия преговарят за Сирия

САЩ и Русия преговарят за Сирия

В Женева стартита трети ден на активни преговори за Сирия между американски и руски дипломати.

САЩ ще се откажат от настояването си резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за сирийските химически оръжия да включва заплаха с използване на военна сила, имайки предвид, че Русия е против това, посочва Би Би Си. Вашингтон обаче иска в документа да има предупреждение, че ако сирийското правителство не изпълнява споразумението за предаване на запасите си от химически оръжия под международен контрол, ще пострада от много сериозни последици и нови санкции.

Разговорите между държавния секретар на САЩ и руския външен министър са подновени тази сутрин. Джон Кери и Сергей Лавров ще обсъждат руската инициатива сирийското химическо оръжие да бъде поставено под международен контрол. Дипломати от двете страни разкриха, че са близо до достигането на договорка и на последен етап са се обсъждали технически подробности около процеса на разоръжаване.

Държавният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че докладът на организацията "по-вероятно" ще потвърди употребата на отровен газ на 21 август в предградията на Дамаск. Той не коментира кой според него трябва да бъде обвинен за нападението, но каза, че сирийският президент Башар ал Асад е извършил много престъпления срещу човечеството в коментар по време на Международния форум на жените на ООН.

Бан Ки Мун се надява втората мирна конференция за Сирия да се състои през октомври, макар че признава, че все още предстои много работа, докато се стигне до такава среща.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ