САЩ спряха финансирането на ЮНЕСКО заради Палестина

САЩ спряха финансирането на ЮНЕСКО заради Палестина

Държавният департамент на САЩ прекратява финансирането на дейността на ЮНЕСКО, предаде „Франс прес” като се позова на изявление на официалният представител на държавната институция Виктория Нюланд. Причината е вчерашното решение на ЮНЕСКО да включи Палестина като пълноправен член в състава си. „Това решение беше прибързано и достойно за съжаление. То по никакъв начин няма да допринесе за мира в Близкия изток”, коментира Нюланд при оповестяването на решението.

САЩ няма да преведат транша за ноември в размер на 60 млн. долара. Засега обаче запазват членството си в организацията към ООН по въпросите на образованието, науката и културата.

Още на 5 октомври американският държавен секретар Хилари Клинтън предупреди, че САЩ ще спрат финансирането на организацията, ако бъде одобрено предоставянето на статут на пълноправен член на Палестина.

 Спирането на финансирането застрашава финансовата стабилност на организацията, САЩ осигуряват около 22% от бюджета й, призна настоящият генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

 С остра реакция по гласуваното вчера решение излезе и Канада. Страната обмисля дали да не напусне организацията в знак на протест. Тя бе сред 14 държави, които се обявиха против при проведеното гласуване. Общо 107 държави сред които Русия, Китай, Бразилия, Индия и Франция обаче го подкрепиха. Други 52 страни сред които Великобритания се въздържаха.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ