Сблъсъци заради полова сегрегация в Израел

Сблъсъци заради полова сегрегация в Израел

Сблъсъци заради полова сегрегация в Израел

Насилие възникна в израелския град Бейт-Шемеш близо до Ерусалим след като група ултраортодоксални евреи се сблъскаха с представители на органите на реда. Един полицай е ранен, част от бунтуващите се са били задържани, съобщават местни източници, цитирани от BBC.

Безредиците са възникнали след като полицаите са опитали да свалят разлепените в населеното място плакати, които нарушават правата на жените. Мъжете с ултраортодоксални възгледи в района настояват за стриктна полова сегрегация и „скромно” облекло за жените. Тези техни призиви са отразени върху плакатите.

Около 300 души са нападнали полицията, хвърляйки камъни и яйца. Кошчета за боклук са били подпалени.

Телевизионен екип на местния Втори канал, който е опитал да заснеме събитието, е бил обграден и нападнат. Това е втората атака срещу журналисти в района в последните 3 дни.

80 хил. души живеят в Бейт-Шемеш. Ултраортодоксалната общност в града е една от най-агресивните в Израел. Нейни плакати по улиците призовават жените да не се спират пред синагогите. Билбордове сочат, че те трябва да се обличат „скромно”, с дълги поли и дълги ръкави. В последните седмици дори се стигна до разправи с жени, които са отказвали да седят само в задната част на автобусите на градския транспорт. Радикалните възгледи в населеното място се разпространяват от поколения, още от 80-те години насам. Сега напрежението ескалира, заради упорството на жените да отстояват правата си, възникнало под влияние на медиите.

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще бъдат положени усилия да бъде сложен край на половата сегрегация в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ