Снимки на гръцки пенсионер предизвикаха съпричастност

Снимки на гръцки пенсионер предизвикаха съпричастност

Фотографски кадри от 3 юли на 77-годишния гръцки пенсионер Йоргос Хацифотядис разчувстваха наблюдатели от света. Един от тях показва мъжа седнал на земята пред клон на банка в Солун да плаче, след като не е успял да изтегли пенсията на съпругата си от 120 евро. Кадърът е на "Франс прес". Той бе публикуван в международни печатни издания и онлайн медии с цел да илюстрира въздействащо влиянието на гръцката криза върху обикновения човек. Отчаянието и тъгата на Хацифотядис предизвикаха съчувствие.

Особено трогнат сред вички, видели снимката, е бил австралиецът от гръцки произход Джеймс Куфос, посочва "Франс прес". 41-годишният мъж е роден в Австралия и е изпълнителен директор на финансова компания. Той видял фотографията във вестник в Сидни. На нея разпознал близък приятел на семейството си. Писал в интернет на майка си в Атина и тя потвърдила, че това е Йоргос Хацифотядис, който бил приятел на баща му. Австралиецът помолил майка си да го потърси и да му помогне с пари, организирал в социалните мрежи кампания за набиране на средства и се решил да замине за Гърция, за да го потърси и утеши. "Тези снимки имаха толкова голямо въздействие - не само върху мен, а и върху всички, които познавам", казва той. 

В Австралия живеят много гръцки емигранти. В Мелбърн се намира третата най-голяма гръцка общност в град извън Атина и Солун, по статистика на австралийските власти. 

Европейските лидери дадоха на Атина последен срок до неделя да постигне сделка за ново кредитиране и да избегне излизането на Гърция от еврозоната. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ