Теолог обори „легендата” за Разпятието

 Теолог обори „легендата” за Разпятието

Теолог обори „легендата” за Разпятието

Скандинавски теолог сензационно се обяви против един от устоите на християнската религия – разпъването на кръст на Исус Христос.

Няма никакви документални сведения, че преди две хилядолетия римляните са разпъвали затворниците си на кръст, така че Христос може и да не е умрял по този начин, твърди теологът Гунар Самюелсон.

Според него легендата за смъртта на Божия син е базирана единствено на традициите на християнската църква и на илюстрации, които интерпретират Библията погрешно

Самюелсон, който е автор на труд от над 400 страници, критикуващ някои църковни убеждения, заяви, че проблемът в случая е отсъствието на описание за Христовото разпятие в античната литература.

Източниците, в които мислите, че ще откриете някакви данни за мнението ви, няма да ви кажат нищо, твърди теологът. Античната гръцка, латинска или еврейска литература за Исус от I век описвали ред тежки наказания, но не и за "кръстове или разпятие", добавя аргументи към тезата си той.

Междувременно „Дейли телеграф” оповести днес резултати от допитване сред американците, според които 40% от жителите на САЩ вярват, че Исус Христос ще се върне на Земята до 2050 г. Допитването е проведено от института "Пю" и списание "Смитсониън".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ