Трябва ли САЩ да премахнат цента?

Трябва ли САЩ да премахнат цента?

Трябва ли САЩ да премахнат цента?

Канада спря да произвежда монетата си от едно пени, твърдейки, че е то е загуба на пари. Нейното решение отново разпали дискусията дали в САЩ има смисъл да се създава и да продължава да се разпространява тяхната 1 стотинка – монетата от 1 цент? На този въпрос британските автори в BBC посвещават специален материал.

Те обясняват, че в Съединените щати циркулират в обръщение 150 милиарда монети от 1 цент. Всички те тежат колкото общо 8 кораба Титаник. Ако ги наредим една върху друга, ще се получи стълб от малки парички с височина 232 500 км. Това е колкото 60% от дължината на пътя от Земята до Луната. И в общи линии това са любопитните подробности около тях. Иначе, обикновено в реалното ежедневие на пазара в Америка никой не се интересува от монетите по 1 цент.

„Без пенита тук”, например гласи табела в голям магазин за хардуер в Маями, Флорида. Преди няколко седмици собственикът Анди Хейзи е решил, че да се занимава с дребните монети му е било достатъчно. „Всяка секунда има значение – просто хабим пари и губим време”, казва той, имайки предвид времето, което служителите му прекарват, докато броят дребните пари. Всички покупки в неговия магазин вече се закръглят, когато трябва да се плати под 5 цента, в полза на купувача.

Монетата от един цент излиза на САЩ 2,4 цента, за да се създаде и да се достави на пазара. Затова мнозина в страната лобират от години съществуването й да се премахне. Включително Джеф Гор, професор по физика от Масачузетския технологичен институт (МИТ). Според него пласментът й е „абсолютно безумие”. Само през миналата година 4,3 млрд. монети са били разпространени в страната. Този разход се смята за загуба за данъкоплатците.

Историята на паричния двор на Щатите познава предишни забрани на монети с много малка равностойност. През 1857 г. в страната е забранена монетата от половин цент. Във Великобритания също е забранявана монета от половин пени, но доста по-късно – през 1984 г. Нова Зеландия и Австралия се отказват от монетите от 1 и 2 цента през 90-те години на миналия век. По-късно Нова Зеландия спира да произвежда и 5 цента.

Според американския Централен счетоводен офис, две трети от центовете в страната са извън циркулацията на паричния поток. Много от тях изчезват в момента, когато достигнат публиката. Милиарди са оставяни вкъщи в прасенца касички или декоративни буркани, в които се събират. Или са изхвърляни. Както много от малките парички, с които не можем да си купим нищо, във всички страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ