Турция изгражда екологично чист град

Турция изгражда екологично чист град

Турция планират да построи в близост до границата със Сирия нов град. Амбицията на властите е да го превърнат в първия екологично чист град в Турция.

Предвижда се, че в новия град ще живеят и работят около 200 хил. души. Той ще бъде разположен на площ от 3200 хектара в района на град Газиантеп, на 50 километра от сирийската граница. Планира се по-голямата чат от неговите енергийни нужди да бъдат обезпечавани за сметка на изгарянето на фъстъчени черупки, съобщи РИА „Новости”.

Според началникът на департамента по енергетика на Газиантеп Айсегюл Текерекоглу , новият проект може да се превърне в първия екологически чист град в Турция. В него ще бъдат използвани напредничави технолгогии на строителство, на покривите на домовете ще бъдат разполагани градини, боклукът ще се събира разделно, а водният баланс ще се осигурява за сметка на дъждовете. Активно ще се използват ветрогенератори.

Основната част на електроенергията на града ще се осигурява чрез разработена от френска фирма технология, която използва черупки шам-фъстък като биогориво.

През 2013 г. провинция Газиантеп е изнесла 4 000 тона местни сортове фъстъци (antepskih) - те имат специален вкус и не съдържа холестерол. Най-често те се използват за производство на баклава, но черупките на ядките все още не са намерили приложение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ