Убиецът от Норвегия: Убийствата бяха зверски, но необходими

Убиецът от Норвегия: Убийствата бяха зверски, но необходими

„Смятам, че действията ми бяха зверски, но в главата ми те бяха необходими”. Това е заявил, пред адвоката си, заподозреният за атаките в Норвегия, при които загинаха 92-ма души, предава „Ройтерс”.

В първия коментар, предаден чрез адвоката му след ареста, 32-годишният норвежец Андерс Берин Брейвик е изразил желание да даде обяснение в съда, като слушането вероятно ще се проведе в понеделник.

Той беше арестуван за убийството на 85 души на летен лагер на младежкото крило на управляващата лейбъристка партия на остров Утоя и на още седем души при взрив на кола-бомба край правителствени сгради в Осло.

По време на разпита извергът признал, че е открил стрелба срещу деца в младежкия лагер край Осло. Това съобщи говорителят на полицията в Норвегия Свейнунг Спунхейм на пресконференция, предавана от норвежките медии.

„Заподозреният призна, че е бил на остров Утоя и е стрелял”, каза Спунхейм. По думите му, престъпникът е разстрелвал в лагера беззащитни хора в продължение на половин час, докато не бил задържан от силите на реда.

В продължение на месеци Брейвик е писал в блогове, атакувайки мултикултурализма и Исляма. В интернет той е отправял критики към европейските политики за приобщаване на различни етнически групи.

Междувременно стана ясно, че Брейвик е бил член на Прогресивната партия, която е втората по големина в парламента. Той е бил партиен член от 2004 до 2006 г., а в младежкото движение на партията е бил от 1997 до 2007 г.

Днес Норвегия е в траур заради жертвите на най-лошите атаки от Втората световна война насам.

Оцелели, роднини на убитите в атаките и поддръжници ще проведат траурна процесия в град Сундволен, близо до остров Утоя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ