Украйна може да стане военен съюзник на САЩ

Украйна може да стане военен съюзник на САЩ

Десетима конгресмена от двете камари на американския парламент внесоха в Камарата на представителите законопроект, с който предлагат Украйна да бъде призната за военен съюзник на САЩ. За това съобщава РИА Новости, позовавайки се на един от авторите на документа.

Според конгресмена републиканец от Пенсилвания Джим Герлак законопроектът призовава президента на САЩ да предостави на Украйна помощ в областта на сигурността и разузнаването.

Друг важен елемент от текста е признаването на Украйна за основен военен съюзник на Вашингтон извън НАТО, което за определено време ще гарантира на Киев необходимите ресурси и сигурност така, както НАТО подсигурява своите членове. 

Междувременно ситуацията в Украйна продължава да бъде напрегната и тежка. Членове на антиправителствените въоръжени групи в Източна Украйна се завръщат в градовете Славянск и Краматорск, предаде Униан, позовавайки се на изявление на директора на Центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук.

Според него бойци, които се представят за мирни граждани, се завръщат в двата града, които дълго време бяха сцена на сражения между украинските сили и антиправителствените формирования.

Броят на украинските бежанци, които се намират в центровете за временно настаняване в различни руски региони, се е увеличил до 32,97 хиляди души, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

В същото време броят на центровете, които предоставят подслон на бежанците в Русия, достига около 448, след като само в неделя са били открити 12 нови пункта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ