Учени: Средиземно море ще изчезне

Учени: Средиземно море ще изчезне

Учени: Средиземно море ще изчезне

След милиони години на раздалечаване Африка и Европа отново се сближават. Но не в политически, а в геофизически план. Напълно е възможно след няколко милиона години двата континента отново да се съберат, което означава, че Средиземно море ще изчезне. С такива прогнози излязоха едновременно американски геофизици и техни руски колеги.

Началото на обратния процес е поставено, а сигналът за това са трусовете в Япония, смятат учените. Според американските експерти вторичните земетръси в Япония ще продължат още десет години. Руснаците дават по-оптимистична прогноза, според която процесите ще затихнат в рамките на година. И двата лагера обаче признават един безспорен и вече установен факт - голямото земетресение в Япония от 11 март е преместило евразийската тектонична плоча с около 20 метра на изток, а плочата на африканския континент е започнала да се придвижва към Европа.

Дали сушата, от която навремето са възникнали континентите ще възстанови целостта си е въпрос, който няма да има категоричен отговор в близко бъдеще, тъй като движенията на континенталните плочи не са от най-бързите – изместванията са от порядъка на няколко сантиметра в година. Но е възможно обособяването на континентите да е било своеобразна пауза, след което да е започнал обратния процес, при който двата контитента вървят към обединение като Европа се подпъхва под Африка, която е по-лекия материк, казват учените.

.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ