Франция остава против членството на България в Шенген

Франция остава против членството на България в Шенген

Франция остава против членството на България в Шенген

Днес Франция потвърди нежеланието си да одобри влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство при настоящите условия на контрол по външните граници на двете страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на френския външен министър Лоран Фабиюс.

В разгара на полемиката за трудната интеграция на ромите във Франция министърът разграничи ромския въпрос от този за разширяването на Шенгенската зона.

Той подчерта, че решението за евентуалното членство на двете страни в Шенген трябва да бъде взето в края на 2013 година.

Фабиюс отбеляза, че влизането на България и Румъния в зоната на свободно движение ще означава, че мигрантите, идващи от страни извън ЕС, ще може да влизат в Съюза свободно през двете държави.

„Тук обаче имаме проблем, защото трябва да бъдем сигурни, че България и Румъния ще имат средствата да извършват нужните проверки. Засега ми се струва, че тези условия не са изпълнени”, заяви министърът, цитиран от "Фокус". Той допълни, че при настоящите условия ще бъде трудно да се вземе решение за присъединяването на двете страни към Шенген преди края на годината, а това мнение се споделя от повечето страни, членуващи в свободната зона.

„Ако няма промяна в тези условия, няма да дадем съгласието си”, заяви Фабиюс.

Френският министър все пак се опита да остане настрана от полемиката около политиката за премахването на ромските лагери. Той подчерта, че ЕС е отпуснал средства на Румъния за интеграцията на ромите, които страната не е използвала. Той призна, че този упрек може да бъде отправен и към други страни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ