Хакери откраднали от банки 300 млн. долара през 2013 г.

Хакери откраднали от банки 300 млн. долара през 2013 г.

Повече от 100 банки и други финансови институции в 30 държави са били обект на хакерско нападение, чиято кражба може да е най-голямата в историята. Задигната от засегнатите сума възлиза на 300 милиона щатски долара. Парите са откраднати през 2013 г. 

Това твърди доклад на компанията за киберсигурност Kaspersky Lab, чието съдържание е разкрито от вестник "Ню Йорк Таймс". Изданието посочва, че става въпрос за твърдение за извършена тиха кражба с големи мащаби, без обичайните знаци за наличие на такава. Базираната в Москва фирма Kaspersky посочва, че не може да издаде имената на засегнатите банки заради споразумения за конфиденциалност. От Белия дом и ФБР твърдят, че са уведомени за случая и го разследват, но ще бъде необходимо време, за да потвърдят, че кражби е имало, и да оценят щетите. Интерпол води разследване. 

Компютърната атака била осъществена от хакери от Европа, Русия и Китай, които използвали злонамерен софтуер, за да проникнат в банковите системи - чрез изпращане на електронни писма до служителите. Веднъж получили достъп, те си набавяли информация за това какви парични преводи извършват служителите. От разстояние инсталирали програма, чрез която правели скрийншоти на мониторите на компютрите. След това прехвърляли суми по банкови сметки в различни страни.

По-голямата част от средствата са били откраднати в Русия. Кражби са извършвани още в Япония, Холандия, Швейцария и САЩ. Kaspersky Lab е получила поръчка да проучи въпроса, след като банкомат в украинската столица Киев започнал да дава пари в брой на случаен принцип, без да се поставя карта в него или да се използва някой от бутоните му.

Още може да прочетете в материала в "Ню Йорк Таймс"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ