Ще има ли война в Сирия?

Ще има ли война в Сирия?

Ще има ли война в Сирия? Този въпрос вълнува вече месеци световната общност. Опасенията за военни действия се засилиха снощи след извънредно изказване на американския президент.

Барак Обама обяви в извънредно изявление пред Си Ен Ен, излъчено директно от Белия дом, че е взел решение за военна намеса на Америка в Сирия. Въпреки че разполага със законово право да нареди нападение на американската армия като неин върховен главнокомандващ, той ще изчака одобрението на Конгреса. Най-рано това обаче може да стане на 9 септември, след като депутатите се върнат от лятна ваканция.

Ако получи подкрепата на Конгреса САЩ ще извършат военна атака и без да има консенсус за провеждането на такава между членките на Съвета за сигурност на ООН, коментират световните медии.

В проект резолюция на Белият дом е залегнало твърдението на администрацията, че режимът на Асад е убил над 1000 души при нападение с химически оръжия на 21 август, предаде БТА. В нея е записано, че целта на военния отговор на САЩ е да "възпре, разстрои, предотврати и снижи" способността на режима да използва химически оръжия. Резолюцията упълномощава Обама да използва всички военни средства, които прецени като "необходими и подходящи", за да предотврати преминаването на химически оръжия в ръцете на терористични групи и да защити САЩ и техните съюзници от заплахата на такива оръжия.

Обама изтъкна, че нападението с химически оръжия в Сирия е най-тежкото през 21-и век. По думите му това е атака срещу човешкото достойнство и представлява сериозна заплаха за националната сигурност.

Междувременно руският президент Владимир Путин, чиято страна наред с Китай е ключов международен съюзник на Сирия, предизвика САЩ да представят пред ООН доказателства, че арабската държава е атакувала бунтовници с химически оръжия. Той заяви, че би било „тотална глупост” от страна на сирийското правителство да провокира опонентите си с подобни атаки. По-рано Путин неведнъж подчерта, че всяко едностранно военно действие, пренебрегващо общо решение на Съвета за сигурност на ООН, би било „директно погазване на международния закон”.

Франция изрази подкрепата си. Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди решимостта си по отношение на Сирия в разговор по телефона с американския си колега Барак Обама. Двамата лидери отново си "свериха часовниците" за ситуацията в Близкия изток малко преди изявлението на Обама в Белия дом.

"В хода на разговора Барак Обама съобщи на президента Франсоа Оланд за намерението си да свика Конгреса и го увери в готовността си за действие," съобщи Елисейският дворец. В тази връзка френският държавен глава свика за консултации министрите, влизащи в Съвета за отбрана. На 4 септември в Париж ще има извънредна сесия на френския парламент, посветена на ситуацията в Сирия. Според конституцията на Франция обаче президентът може да заповяда началото на военна операция дори без одобрението на Националното събрание и Сената.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви също, че подкрепя позицията на Барак Обама за Сирия, след като американският президент посочи, че ще иска одобрение от Конгреса за военна намеса в отговор на употребата на химически оръжия срещу цивилни, предаде Ройтерс. Плановете на Камерън страната му да се присъедини към евентуална военна намеса бяха отхвърлени от парламента в четвъртък през нощта.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган посочи, че формата на очакваната международна военна операция срещу Сирия може да бъде една „Коалиция на желаещите”. Ердоган поднови силните си критики към Съвета за сигурност на ООН и заради „липсата на решение по повод сирийската криза” констатира, че „тази международна институция е достигнала до състояние на пълно бездействие”.

„Като естествено следствие на това безхаберие, ние от своя страна узряхме за решението за предприемане на съвместни действия в Сирия, където убитите са над 100 хиляди души. Тоест, още от днес вече може да се формира една „Коалиция на желаещите”. Най-важното е, че действително е настъпило времето да се предприемат конкретни стъпки”, обясни актуалната турска позиция премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Лидерът на турската Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели каза по повод сирийската криза и очакваната международна военна операция, че използването на оръжие в съседната на Турция арабска страна трябва да бъде последната възможност,. Лидерът на турските националисти за пореден път остро критикува позицията и действия на правителството на Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и лично на премиера Реджеп Тайип Ердоган, безусловно подкрепящи всякаква форма на военна намеса в Сирия. „Последиците от евентуална военна операция срещу Сирия могат да бъдат много тежки за Турция”, предупреди лидерът на ПНД Девлет Бахчели.

Венецуелският президент Николас Мадуро нарече „ненужна, несправедлива и престъпна” евентуалната военна операция на САЩ и техните съюзници в Сирия.

„Всяко нападение, което се извърши над сирийския народ, ще бъде несправедливо, престъпно и ненужно. Ние, народите в света, трябва да установим мир помежду си” заяви Мадуро.

Ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена и от българските депутатите още със старта на парламента.

"Това е съвсем естествено, защото Народното събрание определя своя дневен ред съобразно събитията от вътрешната и външната политика", заяви парламентарният шеф Михаил Миков пред "Стандарт". Думите му дойдоха в отговор на отправения призив на президента Росен Плевнелиев към родните избраници. Държавният глава поиска те да дебатират Сирия и да се вземат отговорни решения.

"Българският парламент да направи това, което беше направено в други европейски държави. Да се посочат ясно аргументите и да се прецени внимателно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, в която се намира регионът", каза президентът след панихидата за 70 години от кончината на цар Борис.

"Парламентът е независима институция, нека всеки да си гледа правомощията", отбеляза Миков по повод изявлението на Плевнелиев. Председателят на Народното събрание не се ангажира с дата за дискусията, но даде да се разбере, че ситуацията се наблюдава с повишено внимание.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ