215 защитници на Азовстал и Мариупол са освободени от руски плен

215 защитници на Азовстал и Мариупол са освободени от руски плен

215 защитници на Азовстал и Мариупол са освободени от руски плен

Украйна върна от руски плен 215 души, включително 124 офицери. Това докладва на президента Володимир Зеленски началникът на неговия кабинет Андрий Ермак. Двамата разговаряха онлайн с освободените защитници на Мариупол и Азовстал.

„Поздравления, наши мъже, наши герои, с вашето завръщане. Радвам се да се видим с всички, тъй като по-рано говорихме само по телефона. Ние сме изключително горди от това, което направихте за нашата страна. Гордеем се с всеки един от вас“  - с тези думи президентът се обърна към тях по време на видеоразговора.

"Слава на Украйна! Господин президент, при нас всичко е наред, здравословното състояние е приемливо. Благодарен съм на вас и на целия екип", поздрави президента Денис Прокопенко, командир на полка „Азов”.

Сред освободените от плен са 108 бойци от полка „Азов” и други формирования на Националната гвардия на Украйна, както и военнослужещи от сухопътните и военноморските сили, териториалната отбрана на въоръжените сили на Украйна, Държавната гранична служба, Националната Освободени са полицаи, служители на Службата за сигурност, ДСТС и ДС, съобщиха от Президентската пресслужба.

 „Това е най-мощният резултат за освобождаване на затворници за целия период на войната“, заяви Ермак. В замяна украинците са предали на руските власти 55 пленниции, сред които бившият украински депутат Виктор Медведчук.

„Днес разменихме директно 200 граждани на Украйна за Медведчук. Бих искал да отбележа, че той не е просто близък приятел на Путин, а добре документиран държавен предател. Вината му е напълно доказана със съответните материали“, подчерта Васил Малюк, и.д. началник на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк. Той спомена, че по време на разследването на Медведчук са неутрализирани редица подривни мрежи, задържани са държавни предатели и е получен голям обем информация, която се използва в контраразузнавателната дейност.

Почти всички освободени вече са в родината, освен петимата командири на Азов, които съгласно споразумението с президента Реджеп Тайип Ердоган, са в Турция под личните му гаранции за защита. Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов и министърът на вътрешните работи Денис Монастирски са се срещнали с петимата бойци. Те увериха държавния глава, че те вече са в безопасност и следващата стъпка е завръщането им в родината.

Украйна постигна освобождаването на десетима чужденци - защитници на Украйна, граждани на пет партньорски държави. Освободените чуждестранни защитници бяха изпратени в Саудитска Арабия на 21 септември. С тях е и шефът на Фонда за държавно имущество Рустем Умеров.

"Това е огромен успех и аз съм благодарен на всички, които участваха в тази операция - всички, които свършиха този титаничен труд. Искрено поздравявам нашите герои със завръщането им у дома. Ние ще им окажем цялата необходима помощ - медицинска, социална и всякаква Продължаваме да работим за освобождаването на всички наши граждани, които са в плен на окупаторите“, заяви Андрий Ермак.

Володимир Зеленски отбеляза, че операцията по освобождаването е била дълга и тежка. Той изрази благодарност към президента на Турция, както и на всички, които са участвали в подготовката на размяната. „Благодаря ви, момчета. Вярвам, че това наистина е голяма победа за нашата държава, за цялото ни общество. И най-важното – за семействата на нашите защитници, които ще могат да видят своите близки“, обърна се към тях Зеленски, като спомена, че повечето от пленените бойци са били осъдени на смърт и освобождаването е спасило живота им.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ