52 горски пожара бушуват в Гърция

52 горски пожара бушуват в Гърция

52 горски пожара бушуват в Гърция

Гръцките власти се опитват да овладеят и потушат 52 горски пожара, избухнали през последното денонощие, предизвикани от високите температури и силните ветрове. Това съобщи ежедневникът Kathimerini.

Отслабването на вятъра през нощта помогна на гръцките пожарникари да овладеят няколко огнища в различни части на страната, която обаче осъмна с два нови - във Фокида и Пелопонес.

Огнеборците се опитват да овладеят стихията в маслинови гори в подножието на планината Парнас. „През нощта вятърът отслабна и това помогна на пожарникарите, въпреки че сме загрижени за фронта от Итеа до Агия Евфимия“, информира Йоргод Делмузос, заместник областен управител на Фокида.  Делмузос. Той се надява, че масираната подкрепа по въздух ще помогне за овладяване на огъня.

Хеликоптери с  вода, са изпратени тази сутрин до Краниди в Арголида в северен Пелопонес, където от вчера гори хотел, а гостите му са били евакуирани.

В друга част на Пелопонес, в Илия на запад, пожарникарите също прекараха нощта на терен, борейки се с пожар, започнал в неделя в съседна Ахая и разраснал се впоследствие през границите на префектурата.

Властите съобщават, че друг пожар на Атон е локализиран днес. Според Метеорологичната служба на Националната обсерватория вторник ще бъде четвъртият пореден труден ден за противопожарната служба, заради висок риск от горски пожари за четвърти пореден ден.

Местните власти призовават жителите и гостите на Гърция да се въздържат да палят огньове и барбекюта, да разчистват отпадъците след излет, да пазят градините и полетата си от сухи храсти, треви и паднали клони.

Междувременно горският пожар до град Амфиса, община Делфи, се е разпространил на три фронта. Раздухван от силен вятър, огънят си проправя път през маслинови горички към манастира Профитис Илия и към крайбрежния град Итеа. Монасите са евакуирани, а огнеборците се опитват да пресекат пътя на огъня до гориста местност.

Силните ветрове пречат на овладяването на огъня, съобщи кметът на Делфи Панайотис Тагалис. Около 50 пожарникари с 15 противопожарни коли и 3 наземни екипа са подпомогнати от 5 самолета. Службите се надяват да се справят със стихията до вечерта.

Пътят Арахова-Амфиса е затворен при Хрисо и в двете посоки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ