Япония уведоми САЩ за плана да запази дяловете си в Сахалин-2

Япония уведоми САЩ за плана да запази дяловете си в Сахалин-2

Япония уведоми САЩ за плана да запази дяловете си в Сахалин-2

По време на преговорите 2+2 между японските и американските външноикономически лидери, които се проведоха в петък във Вашингтон, Япония уведоми САЩ за намерението си да запази дяловете си в проекта "Сахалин-2" след решението на Русия да направи оператор руско ООД. Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Коичи Хагиуда заяви това пред репортери след разговорите в събота, предава БГНЕС.

"Обяснихме на американската страна, че планираме да запазим статуквото по този въпрос. Мисля, че те разбраха нашата позиция", цитира думите му телевизия NHK.

Хагиуда признава, че е имало призиви към Япония да се оттегли от проекта, но подчертава, че ако японските компании се оттеглят от Сахалин-2, тяхното място ще бъде заето от други организации, което само ще увеличи приходите на Русия.

На 16 юли информационна агенция Киодо съобщи, че японското правителство преговаря с Mitsui и Mitsubishi да запазят дела си в проекта Сахалин-2 след решението на Русия да направи оператор руско дружество LLC.

На 1 юли руският президент Владимир Путин подписа указ, според който оператор на проекта "Сахалин-2" ще стане дружество с ограничена отговорност, което ще бъде създадено от Русия, вместо "Сахалин Енерджи". Активите на "Сахалин Енерджи" ще бъдат прехвърлени безвъзмездно на Руската федерация, която ще ги прехвърли на новия оператор, като новият оператор ще придобие и всички права и задължения на своя предшественик. Чуждестранните акционери на "Сахалин Енерджи" трябва да се съгласят в рамките на един месец да придобият дял в новата LLC, пропорционален на дяловете им в предишната компания. "Газпром" притежава контролния пакет акции (50 % плюс една акция), Shell - 27,5 %, а японските Mitsui и Mitsubishi - съответно 12,5 % и 10 %. Руският кабинет ще реши дали да прехвърли дела или не. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ