До 30 г. затвор заплашват обвинените за тероризъм в Белгия, сред тях и българинът Сергей

До 30 г. затвор заплашват обвинените за тероризъм в Белгия, сред тях и българинът Сергей

До 30 г. затвор заплашват обвинените за тероризъм в Белгия, сред тях и българинът Сергей

Българинът Сергей и турски гражданин са с повдигнати обвинения за участие в дейността на терористична групировка. Двамата и още петима души бяха задържани късно в сряда за подготвян атентат в Белгия. Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Част от задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар. До 30 години затвор могат да получат задържаните по тези обвинения в Белгия. Сред тях е и 20-годишен българин.

Задържанията са станали в белгийската столица, в кварталите "Моленбек", "Скаарбек" и "Завентем", където се намира и летището. Имало е арести и в Антверпен, но българинът е арестуван в Брюксел. Задържаните ще бъдат изправени в понеделник пред съд, който упражнява контрол върху временното задържане. Имало е осми задържан, който е бил освободен скоро след ареста. Според прокуратурата става дума за подготовка на атентат, като мрежите в Брюксел и Антверпен са били във връзка помежду си.

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., съобщават местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура.  Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците Елиас Е. и Себастиан Б. са родени през 2003 г., а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. съответно през 2004, 2000 и 1999 година. Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, роден през 1987 година.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава". Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ