Битката за Северодонецк и Лисичанск навлиза в „страховита кулминация“

Битката за Северодонецк и Лисичанск навлиза в  „страховита кулминация“

Битката за Северодонецк и Лисичанск навлиза в „страховита кулминация“

Битката за градовете Северодонецк и Лисичанск в Източна Украйна навлиза в „нещо като страховита кулминация“, заяви Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Би Би Си.

По думите на Арестович руските сили скоро могат да обкръжат градовете-близнаци и да ги отрежат от украинска територия.

„Заплахата от тактическа победа на Русия е налице, но те все още не са я постигнали“, каза той.

Коментарът му идва в момент, когато президентът Володимир Зеленски обвини Москва, че се опитва да „унищожи“ региона на Донбас.

„Имаше масирани въздушни и артилерийски удари в Донбас. Целта на окупатора тук е непроменена, те искат да унищожат целия Донбас стъпка по стъпка", каза Зеленски в вечерното си видеообръщение.

Той също така повтори призивите си към западните лидери да ускорят доставката на тежка артилерия на войските му.

„Ние отново и отново наблягаме на ускоряването на доставките на оръжие за Украйна. Това, което е нужно възможно най-бързо, е паритет на бойното поле, за да се спре тази дяволска армада и да се изтласка отвъд границите на Украйна“ каза той.

Русия насочи голяма част от вниманието си към Северодонецк и Лисичанск, които са последните важни точки под контрола на Украйна в района на Луганск. През последните дни силите на Москва изглежда постигат известен напредък в опита си да обградят украинските войски там.

Губернатора на Луганска област Сергий Гайдай каза днес, че ключови населени места на юг от градовете са били превзети и предположи, че войските в град Золоте, който е на фронтовата линия на боевете от 2014 г., може да бъдат принудени да отстъпят.

В сряда Гайдай заяви, че руският обстрел е нанесъл „значителни щети върху инфраструктурата и жилищата“ в Лисичанск.

Той добави, че Северодонецк също е обстрелван „всеки ден“, въпреки че силите на Москва завзеха голяма част от града. Стотици цивилни остават в капан там, като много от тях търсят подслон в химическия завод „Азот“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ