Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън стана почетен гражданин на Киев

Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън стана почетен гражданин на Киев

Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън стана почетен гражданин на Киев

Общинският съвет на Киев одобри решението за удостояване на "големия приятел на Украйна", бившият британски премиер Борис Джонсън, със званието почетен гражданин на Киев, съобщи кметът на града Виталий Кличко. „Джонсън направи и аз съм убеден, че ще продължи да прави всичко възможно, за да гарантира, че Обединеното кралство и световните лидери предоставят необходимата помощ на Украйна. Благодаря за подкрепата!" — написа Кличко в своя Telegram.

Джонсън заемаше поста министър-председател на Великобритания от юли 2019 г. През юли 2022 г. той подаде оставка, след уволнения на правителствени служители, на фона на скандал с бившия заместник-главен секретар на управляващата Консервативна партия Крис Пинчър. Последният беше обвинен в тормоз, за ​​който главата на правителството е знаел. Преди да бъде заеме поста министър-председател, Джонсън беше ръководител на британското външно министерство, както и кмет на Лондон. Той не издигна своята кандидатура за избор на нов премиер през октомври, след оставката на кратко управлявалата Лиз Тръс.

Като ръководител на правителството Джонсън посети украинската столица повече от веднъж и редовно се изказваше в подкрепа на Киев след началото на руското нападение. Financial Times съобщи в края на октомври, че бившият министър-председател възнамерява да продължи да насърчава подкрепата за Украйна от западните страни и в бъдеще.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ