Лавров си заминава предсрочно от срещата на Г-20, Блинкен отказа груповата снимка заради него

Лавров си заминава предсрочно от срещата на Г-20, Блинкен отказа груповата снимка  заради него

Лавров си заминава предсрочно от срещата на Г-20, Блинкен отказа груповата снимка заради него

Руският външен министър Сергей Лавров ще напусне срещата на външните министри в рамките на Г-20 в Индонезия предсрочно, съобщи списание Der Spiegel, позовавайки се на официалния представител на министерството Мария Захарова. „Лавров все още води двустранни преговори, след което ще направи изявление за пресата и ще замине за Русия“, каза Захарова.

Преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отказа групова снимка на външните министри от Г-20, заради участието на руският външен министър Сергей Лавров в нея. Малко след това стана ясно, че традиционната церемония за снимка на външните министри на срещата на Г-20 е изцяло отменена поради присъствието на Русия и нежеланието на редица представители да се включат в нея заедно с Лавров.

В отговор на отказа руският външен министър Лавров каза, че на срещата на Г-20 не е поканил никого да бъде сниман. „Колкото до изявления за срещи с мен и изявления, че няма да се снимат с мен, не съм поканил никого да бъде сниман. И изобщо не съм поканил никого никъде“, каза Лавров и добави, че Индонезия го е поканила на срещата. По-рано беше съобщено, че Блинкен не планира да се срещне с руския външен министър на срещата на върха в Индонезия. Ръководителят на американското външнополитическо ведомство възнамерява да участва пълноценно в срещите в рамките на министерския формат, но в същото време ще избягва да работи „както обикновено“ с представители на официална Москва.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ