Новият бразилски президент избра Китай за първа визита в чужбина

Новият бразилски президент избра Китай за първа визита в чужбина

Новият бразилски президент избра Китай за първа визита в чужбина

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще направи в края на месеца официално посещение в Китай по покана на своя колега Си Цзинпин, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Франс прес. Визитата ще продължи от 26 до 31 март. Това ще е първото посещение в чужбина на бразилския държавен глава, след като той встъпи в длъжност през януари.

Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия с двустранен стокообмен, достигнал миналата година 152,6 милиарда долара – много повече от стокообмена със САЩ (88,8 милиарда). "Китай придава голямо значение на глобалното стратегическо партньорство с Бразилия", заяви говорителка на китайската дипломация през януари, когато Пекин съобщи за поканата за посещение, отправена до Лула да Силва.

Лула, управлявал вече най-голямата икономическа сила в Южна Америка от 2003 до 2010 г., демонстрира с това посещение стремеж да сложи край на международната изолация на Бразилия, белязала мандата на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро, съобщава БТА.  При встъпването си в длъжност той се ангажира по-специално да възобнови процеса на "южноамериканска интеграция" и да поднови активния диалог на високо равнище със САЩ, Европа и Китай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ