Британското контраразузнаване ще помага на бизнеса срещу заплахите от Русия и Китай

Британското контраразузнаване ще помага на бизнеса срещу заплахите от Русия и Китай

Британското контраразузнаване ще помага на бизнеса срещу заплахите от Русия и Китай

Британската контраразузнавателна служба MI5 ще помогне на бизнеса в страната да се справи със заплахите, които идват от Русия и Китай. За това съобщава The Times.

Изданието уточнява, че в структуранта на контрарузнаването ще бъде създаден нов отдел за национална сигурност, който да помага на фирмите. По-специално, той ще съветва фирми, както и изследователски организации и университети, които могат да бъдат обект на индустриален шпионаж от страна на споменатите страни.

В годишната си реч в края на миналата година генералният директор на МИ5 Кен Маккалъм очерта основните заплахи за Обединеното кралство. Той каза, че съществува риск Русия, Китай и Иран да си помагат взаимно, "за да увеличат силата си".  По думите му изгонването на над 400 предполагаеми руски шпиони от европейски страни през 2022 г., в комбинация със санкциите са нанесли "най-значителния стратегически удар" срещу Русия в последните години и са изненадали руския президент Владимир Путин. Тогава Маккалъм окачестви като "глупаво" твърдението на Москва, че Лондон е участвал във взривяването на тръбопроводите "Северен поток".  

Шефът на МИ5 заяви, че властите на Китай използват всякакви средства, за да следят и тормозят китайската диаспора. Той даде за пример инцидента през октомври в Манчестър, където един мъж, протестиращ пред китайското консулство, е бил издърпан на територията на мисията от маскирани лица, които са го ритали и удряли с юмруци. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ