Брюксел: Обвиненията към ЕС, че не предоставя помощ на Сирия, са "напълно несправедливи"

Брюксел: Обвиненията към ЕС, че не предоставя помощ на Сирия, са напълно несправедливи

Брюксел: Обвиненията към ЕС, че не предоставя помощ на Сирия, са "напълно несправедливи"

Специалният пратеник на ЕС за Сирия Дан Стоенеску заяви, че е напълно несправедливо да се обвинява Евросъюзът, че не предоставя достатъчно помощ на сирийците след разрушителното земетресение, засегнало цели части от Сирия и Турция в началото на седмицата, предаде Ройтерс.

Стоенеску заяви, че държавите членки са събрали над 50 млн. евро за предоставяне на помощ и подкрепа на спасителни мисии и оказване на първа помощ както в контролираните от правителството, така и в контролираните от бунтовниците части на Сирия.

"Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ, при положение че от повече от десетилетие непрестанно правим именно това, а откакто започна кризата със земетресението - дори и в още по-голяма степен", се казва в писмен коментар на Стоенеску за Ройтерс.

Повече от 3500 души загинаха при земетресението в Сирия, където 12-годишният конфликт вече е довел до смъртта на стотици хиляди хора и е принудил милиони да се разселят в страната и извън нейните граници.

Войната раздели страната на различни съперничещи си зони на контрол, което затрудни предоставянето на помощ още преди земетресението с магнитуд 7,8 в понеделник.

Сирийското правителство, което е подложено на санкции от страна на Запада, призова за помощ от ООН, като същевременно заяви, че цялата помощ трябва да бъде съгласувана с Дамаск и да се предоставя от територията на Сирия, а не през турската граница в бунтовническите райони.

Някои наблюдатели обвиняват Дамаск, че насочва помощта към лоялни райони. Сирийските власти не отговориха веднага на молбата на Ройтерс за коментар в неделя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ