Централната банка на Шри Ланка: Страната може да бъде парализирана, ако скоро не се сформира правителство

Централната банка на Шри Ланка: Страната може да бъде парализирана, ако скоро не се сформира правителство

Централната банка на Шри Ланка: Страната може да бъде парализирана, ако скоро не се сформира правителство

Управителят на централната банка на Шри Ланка, Нандал Вирасингхе, предупреди, че страната му може да бъде парализирана, ако скоро не бъде сформирано стабилно правителство, предаде Би Би Си.

Има „много несигурност“ относно това дали може да се намери достатъчно чуждестранна валута, за да се покрият основните нужди от петрол, каза той пред Би Би Си.

По думите му напредъкът в получаването на международен спасителен пакет зависи от наличието на стабилна администрация.

Страната е в плен на масови безредици заради икономическа криза.

Вчера президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса подаде оставка малко след като пристигна в Сингапур. На този фон протестиращите в столицата Коломбо прекратиха окупацията на обществени сгради, но обещаха да продължат да оказват натиск върху властта.

В същото време премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе, който изпълнява ролята на действащ президент обяви извънредно положение в страната и въведе вечерен час.

Икономиката на Шри Ланка се срина, а разходите за храна, гориво и други основни продукти скочиха значително.

Мнозина обвиняват администрацията на Раджапакса за лошото справяне с кризата и считат Ранил Викремесингхе, който стана министър-председател през май, като част от проблема.

Нандал Вирасингхе, който пое поста управител на централната банка едва през април, каза, че не „вижда път напред“ за това как да осигури основни стоки без стабилна администрация.

„Успяхме да финансираме поне три доставки на дизел вероятно до края на този месец и около една или две доставки на бензин, но има много несигурност дали изобщо ще успеем да осигурим достатъчно валута за финансиране на основните нужди от петрол на тази страна", каза той.

„Ако това не се случи, тогава ще стане така, сякаш цялата страна ще бъде затворена. Ето защо имам нужда от министър-председател, президент и кабинет,  който да може да взема решения... Без тях всички хора ще страдат“, каза Нандал Вирасингхе.

Той води преговори с Международния валутен фонд за спасителен пакет.

„Надяваме се да успеем да постигнем добър напредък в нашите дискусии с кредиторите за структуриране на дълга, но сроковете по този процес зависят от това колко скоро ще има стабилна администрация“, каза той.

След като бъде сформирано стабилно правителство, Шри Ланка може да излезе от кризата „в рамките на три или четири или пет месеца“, смята той.

Самият гуверньор на централната банка се смяташе за потенциален нов президент, но той изглежда изключва такава възможност.

 „Нямам интерес д заемам каквато и да е политическа позиция“, коментира Нандал Вирасингхе.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ