Dell се откупи от дело за злоупотреби

Dell се откупи от дело за злоупотреби

Dell се откупи от дело за злоупотреби

Американският производител на компютри Dell предпочете да плати $100 млн. за извънсъдебно уреждане на иск, отколкото да понесе последствията на по-големия позор – публично дело по обвинение от Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси за финансови злоупотреби.

След продължително разследване Комисията излезе с доклад, съдържащ смущаващи факти за тайно споразумение между Dell и Intel. От разследването става ясно, че години наред Intel тайно е превеждал пари на Dell, за да използва само негови процесори в производството на компютри. Подкупите, а не производството са позволявали на компанията да поддържа изкуствено равнища на печалбата си, каквито са били прогнозите на Уолстрийт. Тайното финансиране ставало всяко тримесечие от 2002 година до края 2006 година, според доклада на комисията.

Федералната комисия e убедена, че без редовните финансови инжекции от intel реалните доходи на Dell са щели да бъдат доста по-ниски от обявяваните в тримесечните финансови отчети. По нейта оценка, през първото тримесечие на 2007 г. парите на Intel съставляват 76% от доходите на Dell.

Още миналия месец компанията се е подготвила за подобен развой по случая като е заделила 100 млн. долара, за да се „откупи” от правосъдието. От тази сума бившият изпълнителен директор Кевин Ролинс е дал 4 милиона долара, бившият финансов директор Джемс Шнайдър - 3 милиона долара, а основателят и изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел се е разделил с 4 милиона долара лични средства.

Междувременно Съветът на директорите на компанията излезе с официално решение, че няма да иска оставката на Майкъл Дел.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ