Две експлозии регистрирала Швеция в района на течовете на Северен поток

Две експлозии регистрирала Швеция в района на течовете на Северен поток

Две експлозии регистрирала Швеция в района на течовете на Северен поток

Две подземни експлозии са били регистрирани в района на течовете на "Северен поток", съобщи шведското издание svt.se.

Няма съмнение, че става дума за експлозии, казва сеизмологът Бьорн Лунд, цитиран от svt.se. Данните са отчетени от 30 измервателни станции в Южна Швеция, уточнява изданието. Едната експлозия е регистрирана през нощта, а другата в понеделник вечерта.

По-рано германски медии писаха, че може да става въпрос за целенасочен саботаж, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също не изключи такава вероятност.
Датският премиер Мете Фредериксен  също не изключи саботажа като вероятна причина за внезапните аварии, предизвикали изтичане на газ, а полският ѝ колега Матеуш Моравецки нарече "акт на саботаж" прекъсването на работата на  Северен поток 1 и 2

Операторът на тръбите Nord Stream AG, от своя страна по-рано заяви, че в момента е невъзможно да се оцени времето за възстановяване на трите пострадали тръби на морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Пробивите са станали едновременно, посочиха от компанията.

Датското министерство на отбраната публикува в Twitter профила си видео от района на изтичане на газ от "Северен поток" в Балтийско море. 

Кадрите, публикувани в мрежата, показват как повърхността на водата в няколко участъка с ширина стотици метри бурно кипи. От министерството обясниха, че са регистрирани общо три теча - два при "Северен поток" и един при "Северен поток 2.


Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ