Джо Байдън изолиран с положителна проба за COVID-19

Джо Байдън изолиран с положителна проба за COVID-19

Джо Байдън изолиран с положителна проба за COVID-19

Президентът Джо Байдън е дал положителна проба за COVID-19, съобщи пресаташето на Белия дом Карин Жан-Пиер вечерта в четвъртък. От Белия дом не уточняват къде би могъл да се е заразил Байдън, а подчертават само, че американският лидер е бил редовно ваксиниран. „Президентът Байдън е напълно ваксиниран -  реваксиниран два пъти и сега изпитва много леки симптоми на заболяване. Байдън е изолиран в Белия дом за времето на лечението, но ще продължи да изпълнява задълженията си дистанционно. Той ще участва в планирани срещи по телефона и чрез Zoom, докато тестовете не покажат отрицателен резултат", обясниха от Белия дом.

Политикът е започнал да приема антивирусното лекарство Paxlovid. Уебсайтът на американския медицински регулатор показва, че лекарството се предписва при висок риск от тежко протичане на заболяването. Малко преди да бъде установена положителната проба на корона вирус, Байдън призна, че е страдал от рак. По време на среща, посветена на справянето с последиците от кризата от изменението на климата, американският президент каза, че той, както много негови сънародници, има рак, причинен от замърсяването на околната среда. Президентът е израснал в Клеймонт, Делауеър, където се намират много петролни рафинерии. Белият дом побърза да уточни, че Байдън има предвид доброкачествени новообразувания по кожата от немеланомен тип, които той е отстранил, преди да встъпи в длъжност.

Междувременно лекарят и руски телевизионен водещ Александър Мясников предположи, че болестта на Джо Байдън няма да бъде тежка. Мясников се надява на възстановяването на президента на САЩ, тъй като неговата оставка или някакъв неприятен изход може да "втвърди" противниците на Русия.  „Всъщност това е човек в риск просто по възраст, знаем, че големият дял от хората, които умират от ковид, са много възрастни с набор от хронични заболявания. Какви са шансовете за тежко протичане? Мисля, че минимални. Важното е да няма пневмония. Защото на мен лично ми се струва, че сега всякакви сътресения като оставката или, не дай си Боже, смъртта в такава ситуация на президента на САЩ няма да са в наша полза “, казва д-р Мясников.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ