ЕС пред нова вълна от мигранти

ЕС пред нова вълна от мигранти

ЕС пред нова вълна от мигранти

Европейският съюз трябва да се подготви за нова вълна от мигранти, заради глобалната продоволствена криза, предупреди Айя Калная, временен изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

Докато украинските бежанци се справяха добре, „трябва да се подготвим и за бежанци, идващи от други райони поради продоволствената несигурност“, подчерта Калная, цитирана от The Baltic Times. Тя отбеляза, че въпреки пробива в преговорите „транспортирането на зърно от Украйна е затруднено и това ще създаде миграционни вълни“ на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС, на която присъстваха и колегите им от Украйна и Молдова.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света. Но това производство и изпращане бяха сериозно затруднени от руската инвазия. Около 20 милиона тона зърно от миналогодишната реколта са блокирани в украинските пристанища на Черно море. Ситуацията доведе до скок на цените на определени храни и олио на световните пазари, като части от Африка и Близкия изток поеха основната тежест.

Москва обеща, че ще позволи на украинските товарни кораби да напуснат Черноморските пристанища, ако Украйна разминира крайбрежните райони - нещо, което Киев отказва, защото ще направи брега уязвим.

Ръководителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Филипо Гранди предупреди през юни, че нарастващата продоволствена криза, причинена от Русия, не бъде разрешена бързо, броят на разселените хора в световен мащаб ще надхвърли рекордните 100 милиона. По данни на организацията ЕС вече е дал убежище на 5.6 милиона украинци.

Данните Frontex сочат, че бежанския поток от Украйна е намалял през последните седмици, а комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон допълни, че потокът от Украйна към страните от Блока вече са на нивата отпреди войната. Спорен нея много хора, напуснали родината си, се готвят да се завърнат преди началото на учебната година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ