Европосланик: Преговорите със Северна Македония ще спрат, ако тя не промени конституцията си

Европосланик: Преговорите със Северна Македония ще спрат, ако тя не промени конституцията си

Европосланик: Преговорите със Северна Македония ще спрат, ако тя не промени конституцията си

Преговорите са отворени и скринингът е започнал. Провеждането на следващата междуправителствена конференция зависи от споразумение между двете страни. Ако не направите конституционните поправки, преговорният процес вероятно ще спре и ще трябва да изчакате разрешаването на този въпрос."

Това изтъкна посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър в седмично интервю за Радио Свободна Европа. Припомняме, че въпросните конституционни промени предвиждат включването на българската общност в основния закон на страната.

"Когато скринингът приключи на този етап, преминаването към следващата точка изисква друга междуправителствена конференция", каза Гиър. По думите му провеждането на тази междуправителствена конференция зависи споразумение между двете заинтересовани страни:

„Разбира се, че е суверенно решение на Република Северна Македония да промени конституцията. Но какво ще стане, ако не продължи? Мисля, че най-вероятният сценарий ще бъде преговорният процес да спре дотук. Вие ще завършите скрининга, но провеждането на междуправителствената конференция и следващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не защото трета страна наложи вето, а защото тази страна реши да се оттегли от ангажимента, поет двустранно с България”, казва Гиър.

Дипломатът припомни думите на европейските лидери, че „процесът на членство ще се проведе въз основа на европейски стандарти и европейски принципи. Лидерите стигнаха и по-далеч, като казаха, че тези въпросите с идентичността не могат да бъдат условия или определящи фактори в самия процес на членство. Фон дер Лайен също вече обяви, че тълкуването на историята например са примери за неща, които не трябва да се включват”, каза Гиър.

„Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са по-малка страна, станаха ли по-малко естонци? Малтийците от една още по-малка страна станаха ли по-малко малтийци? Не. Очевидно не и няма причина РСМ да поставя под съмнение своята идентичност", подчерта още дипломатът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ