Финансовите лидери на Г-7 обещаха да ограничат инфлацията

Финансовите лидери на Г-7 обещаха да ограничат инфлацията

Финансовите лидери на Г-7 обещаха да ограничат инфлацията

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки приключиха тридневните си разговори в Ниигата, Япония, със съвместно изявление, в което се ангажираха да контролират инфлацията, като същевременно подпомагат тези, които най-много страдат от покачващите се цени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че светът е изправен пред "исторически повратен момент", докато Групата на седемте най-развити икономики се подготвя за срещата на върха следващата седмица в Хирошима. 

Те се ангажираха също така да си сътрудничат за изграждане на по-стабилни и диверсифицирани вериги за доставки, за разработване на чисти енергийни източници и за "повишаване на икономическата устойчивост срещу различни сътресения в световен мащаб". 

В изявлението не се споменава конкретно Китай, нито се твърди, че "икономическият натиск" се използва за постигане на политически цели, като например налагане на санкции на компании от държави, чиито правителства предприемат действия, които предизвикват гнева на друга държава, отбелязва Асошиейтед прес.

Тази седмица говоренето за "икономически натиск", който оказва Китай, предизвика възмутени упреци от страна на Пекин. Официалните лица, присъстващи на разговорите, се въздържаха от открито осъждане на Китай предвид огромния интерес на повечето държави към добрите отношения с азиатската сила, чиято икономика е втора по големина в света. 

Групата на седемте (Г-7) богати нации е готова да се споразумеят за създаване на нова програма за разпространение на ваксини в развиващите се страни на срещата на върха на лидерите следващата седмица, съобщи японският вестник Yomiuri в събота, цитиран от Ройтерс.

В допълнение към Г-7, страните от Г-20 като Индия и международни групи като Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка ще участват, посочва изданието, цитирайки японски правителствени източници.

По време на пандемията от COVID-19 съоръжението COVAX, подкрепено от СЗО и Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI), достави близо 2 милиарда дози коронавирусна ваксина до 146 държави.

Въпреки това COVAX се сблъска с неуспехи при осигуряването на справедлив достъп, тъй като богатите нации дадоха приоритет на инжекциите за своите граждани, докато недостатъчните съоръжения за съхранение в по-бедните нации причиниха забавяне на доставките и изхвърляне на милиони дози с близък срок на годност.

Новата програма има за цел да обедини средства за черни дни за производство и закупуване на ваксини, както и инвестиции в нискотемпературни складове и обучение на здравни работници, за да се подготвят за следващата глобална пандемия, посочва Yomiuri. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ