Франция премахва законова забрана частните бензиностанции да търгуват на загуба

Франция премахва законова забрана частните бензиностанции да търгуват на загуба

Франция премахва законова забрана частните бензиностанции да търгуват на загуба

Частните бензиностанции във Франция по изключение ще имат право да продават гориво на загуба поради продължаващото нарастване на средните цени на бензина и дизела в страната. Това заяви френският премиер Елизабет Борн в интервю за вестник Le Parisien.

„Някои твърдят, че не могат да намалят цените допълнително, защото закон от 1963 г. им забранява да търгуват на загуба. Днес мога да обявя, че ще премахнем тази забрана. Това ще бъде направено по изключение за горивата за ограничен период от време. „Благодарение на това, по безпрецедентен начин ще постигнем осезаеми резултати за французите, без да прибягваме до нови субсидии за горивата“, каза тя.

 Правителственият ръководител подчерта, че властите работят с всички сектори на икономиката, включително промишлеността, петролната индустрия, селскостопанския сектор и търговците на дребно, за да се споразумеят за намаляване на техните маржове, за да поддържат цените в разумни граници. До ноември Борн очаква да приеме законодателство, което ще ограничи времето на преговорите за намаляване на цените от големите компании да се случи не по-късно от "началото на 2024 г."

Както съобщи телевизионният канал TF1 в понеделник, средната цена на дизеловото гориво във френските бензиностанции на 8 септември е била 1,88 евро за литър (+2,3 цента на седмица. На места цената на дизеловото гориво надхвърля 2,6 евро за литър, а на бензин SP95 - 2,3 евро. Беше отбелязано, че цените на бензина са на най-високото си ниво от началото на годината.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Рей Далио: САЩ и Китай са на ръба на прекрачването на червени линии
Сингапур замрази активи за 2 млрд. долара по най-голямото разследване за пране на пари
Борисов и Пеевски скочиха срещу енергийния министър, от БСП искат споразумението с миньорите да бъде оттеглено
Директорът на НАП вече е с министерска заплата
Димитър Манолов за разговорите с енергетиците: Това го наричам полуспоразумение
 Financial Times: Украйна ще получи 186 млрд. евро след присъединяването си към ЕС
Денков след среща с бизнеса: Ще разработим енергийна стратегия на страната
Цените на петрола се понижиха на фона на опасенията, свързани с високите лихви в САЩ