Гърция затваря петзвезден хотел в центъра на Атина заради гледката към Акропола

Гърция затваря петзвезден хотел в центъра на Атина заради гледката към Акропола

Гръцкото министерство на туризма обяви в четвъртък решение да затвори петзвездния хотел COCO-MAT Athens BC в центъра на Атина поради отказ от страна на неговата администрация да разруши два етажа и басейн на покрива. Те са издигнати без разрешение и пречат на гледката към Акропола. Това се казва в постановлението на ведомството. В документа се отбелязва, че правните действия за затваряне на хотела във връзка с частичното отнемане на разрешението за строеж започват веднага след уведомяване на Министерството на туризма и по-специално на компетентната служба за контрол на туристическото настаняване в столичния район Атика в съответствие на решение на Държавния съвет - Върховния административен съд на страната.

Още през 2020 г. Централният археологически съвет на Гърция реши, че горните два етажа и покривът на басейна на хотел COCO-MAT Athens BC трябва да бъдат разрушени,

тъй като те „блокират гледката към атинския Акропол“.

Археологическият съвет на Гърция постанови сградата на хотела да е висока 24 метра, но тя е надстроена до 33 метра. В Гърция е забранено строителството без разрешение на археолозите. Те трябва да инспектират всяка строителна площадка, преди да започне работа. Благодарение на тяхната намеса в страната са открити стотици хиляди древни артефакти, въпреки че често строителството на обекти, като метрото или новия музей на Акропола, се забавяше заради тези процедури с години.

Министърът на културата на Гърция Лина Мендони в ефира на радио Skai припомни, че през 2018 г. жители на района са провели протест заради височината на хотела, но собствениците му са действали според одобрените тогава нови строителни разпоредби. Този въпрос обаче беше обжалван пред Върховния административен съд на Гърция. „Трябва да защитим Акропола. Когато Акрополът бъде докоснат, нашата култура е увредена. Акрополът е символ[на Гърция. Това не е обикновен паметник и следователно никоя сграда не може да блокира гледката към Партенона,“ каза тогава Мендони.

Бизнес кръгове нарекоха решението на Централния археологически съвет безпрецедентно

и оцениха цената на петзвезден хотел на повече от 22 милиона евро, отбеляза по-рано порталът Businessdaily.gr. Според него фирмата-собственик възнамерява да изиска чрез съда „обезщетение за щетите в резултат на вероятното събаряне на два етажа от сградата“.

Порталът Iifo.gr съобщи в четвъртък, че основните акционери на Ble Kedros, Paul и Mark Eumorphides, които притежават хотел COCO-MAT Athens BC, изглежда няма да се откажат, въпреки неблагоприятното развитие на събитията за тях. Според тях "решението на Върховния административен съд нарушава принципа на равенство", а в района южно от Акропола има "повече от 20 сгради, които са по-високи от посочените в указа на президента на Гърция" и "същите към тях трябва да се прилагат мерки“. На свой ред в решението на Върховния административен съд за височината на сградите се казва, че „няма равенство в незаконността“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ