Германия с амбицията да стане „гръбнакът на отбраната“ в Европа

Германия с амбицията да стане „гръбнакът на отбраната“ в Европа

Германия с амбицията да стане „гръбнакът на отбраната“ в Европа

Германия ще укрепи своята армия, за да я превърне в гръбнака на възпирането и колективната отбрана в Европа. Това обеща министърът на отбраната на Германия Борис Писториус по време на конференция на Бундесвера, на която бяха обявени нови насоки за германските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Документът от 19 страници описва какво означава „Zeitenwende“ – повратната точка в политиката относно Бундесвера, обявена от германския канцлер Олаф Шолц след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Като първа стъпка за възстановяване на армията след десетилетия на недостатъчни инвестиции след края на Студената война, Германия миналата година създаде специален фонд от 100 млрд. евро за закупуване на модерни оръжия и обеща да постигне целта на НАТО от 2 процента от националния БВП за разходи за отбрана от 2024 г.

„С Zeitenwende Германия става пораснала страна по отношение на политиката за сигурност“, каза министърът на отбраната Борис Писториус, докато представяше насоките, първите от 2011 г., когато Берлин спря наборната военна служба.

Той нарече документа отговор на Берлин на нова реалност, тъй като пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. върна войната в Европа и повиши нивото на заплаха, като по този начин коренно промени ролята на Германия и Бундесвера.

„Като най-населената и икономически силна държава в сърцето на Европа, Германия трябва да бъде гръбнакът на възпирането и колективната отбрана в Европа“, каза Писториус.

Германските сили трябваше да бъдат фокусирани към основната си мисия - надеждната защита на Германия и нейните съюзници, както и да бъдат „готови да водят война“, каза той.

Писториус призна, че обратът ще отнеме време и Бундесверът все още ще бъде принуден да приоритизира определени задачи в обозримо бъдеще след „десетилетия на пренебрегване“, в които страната е изгубила необходимите военни структури и способности.

Но той посочи обещанието на Берлин да разположи за постоянно бойна бригада в Литва, първата за Германия, като знак за сериозността на проекта Zeitenwende и доказателство, че страната му се засилва към новата си роля.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги