Главният инспектор на Бундесвера смята, че Германия трябва да се готви за "отбранителна война"

Главният инспектор на  Бундесвера смята, че Германия трябва да се готви за отбранителна война

Главният инспектор на Бундесвера смята, че Германия трябва да се готви за "отбранителна война"

Германия не може недвусмислено да изключи възможността, че някой ден ще трябва да води отбранителна война и следователно трябва да инвестира в собствената си сигурност и оръжия. Това мнение изрази генералният инспектор на Бундесвера Карстен Бройер /на снимката/ в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

„През следващите години няма да можем да се върнем там, където бяхме преди 2022 г. Първо трябва да свикнем с идеята, че някой ден може да се наложи да водим отбранителна война“, казва генералът. Според него „не само военният персонал, но и обществото трябва да признае необходимостта от последователно възпиране“.

Бройер смята, че сега в германската армия "има структури, които правят почти невъзможно вземането на бързи решения". Самата армия, смята той, дълго време е била насочена към чужди контингенти – на Балканите, в Афганистан или Мали – и там са изразходвани почти всички ресурси. "Сега отново защитата на алианса и нашата територия излиза на преден план", каза Бройер. "Виждаме, че Бундесверът все още не е достатъчно готов за това", твърди той.

Генералът говори доста сдържано за темповете на модернизация на германската армия, за които бяха отделени 100 милиарда евро, и призна, че Германия не може да промени всичко бързо, „като в блокбъстър“. „Нямаме танкове на нашите рафтове и не можете да ги произведете за една седмица“, отбелязва той. Освен това, според генерала, Европа вече трябва сама да мисли повече за своята сигурност. "Мина времето, когато ние в Европа можехме да кажем, че ще седим със скръстени ръце, докато американците предприемат действия. Ние, европейците, трябва ясно да разберем, че сме отговорни един за друг", казва Бройер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ