Хиляди евреи напускат Русия

Хиляди евреи напускат Русия

Хиляди евреи напускат Русия

Всеки осми евреин в Русия напуска страната след началото на войната в Украйна, твърди Еврейската агенция за Израел, цитирана от Kyiv Post. Според доклада на неправителствената организация в Йерусалим 20 500 от общо 165 000 евреи в Русия, които живеят там, са емигрирали от март.

„Много хора, част от тази внезапна масова миграция, както и тези, които все още се опитват да избягат от Русия, несъмнено са били подвластни на призрака на историческо еврейско преследване в съзнанието си”, твърдят от организацията.

След падането на комунизма Кремъл положи значителни усилия да увеличи еврейското население. Пинхас Голдшмид, главен равин на Москва от 1993 г., е един от онези, които ръководеха плановете и подпомагаха еврейската общност в Русия. „Започнахме от нулата със синагоги, училища, детски градини, социални служби, учители, равини и членове на общността“, припомня си той.

Равин Голдшмид и семейството му напуска Русия само две седмици след началото на войната, отправяйки се към Унгария, а от там за Израел, в знак на протест.„Чувствах, че трябва да направя нещо, за да покажа пълното си несъгласие с нахлуването в Украйна, но щях да изложа себе си и семейството си на опасност, ако бях направил това в Москва“, твърди Голдшмит.

Много евреи го последват и се възползват от възможността да се завърнат в Израел, където закон позволява даването на гражданство на всеки, който може да докаже, че има поне един дядо и баба евреи.

„Мислих върху това защо толкова евреи напускат Русия. Като историк стигнах до извода, че всеки път, когато нещо се случи в Русия, някакво сътресение, някаква промяна, евреите винаги са в опасност“, смята Анна Щерншис, професор по идиш в Университета на Торонто и специалист по еврейска история в Русия.

В миналото Съветският съюз има най-голямото еврейско население в света. Исторически евреите са съставлявали фундаментално голяма религиозна и етническа диаспора в Русия. Затова проф. Щерншис е особено ужасена от начина, по който всички усилия на общността да се установи и заживее нормално могат внезапно да бъдат унищожени, независимо колко време, средства и усилия хората инвестирали в това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ