Хирошима отбелязва 77-годишнината от атомната бомбардировка с молитви за мир

Хирошима отбелязва 77-годишнината от атомната бомбардировка с молитви за мир

Хирошима отбелязва 77-годишнината от атомната бомбардировка с молитви за мир

Камбаните в японския град Хирошима забиха днес, докато градът отбеляза 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света, като официални лица, включително генералният секретар на ООН, предупредиха за нова надпревара във въоръжаването след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се присъедини към хилядите души при Мемориалът в Хирошима, наричан още Парк на мира, за да отбележи годишнината от бомбардировките, при които бяха убити 140 хил. души. Това е едва вторият случай, в който генерален секретар на ООН участва в годишната церемония .

„Ядрените оръжия са безсмислени. Те не гарантират безопасност - само смърт и унищожение“, каза Гутериш. „Три четвърти век по-късно трябва да се запитаме какво се научили от облака с форма на гъба, издигнал се над този град през 1945 г.“, добави той.

Гутериш заобиколи директното споменаване на Русия, която нарича нахлуването си в Украйна „специална военна операция“.

Кметът на Хирошима Казуми Мацуи, чийто град тази година не покани руския посланик на церемонията, беше по-остър и критичен към военните действия на Москва в Украйна.

„При нахлуването в Украйна руският лидер, избран да защитава живота и собствеността на своя народ, го използва като инструменти за война, отнемайки живота и средствата за препитание на цивилни в различна страна“, каза Мацуи.

„Навсякъде по света идеята, че мирът зависи от ядреното възпиране, набира скорост“, добави Мацуи.

„Тези грешки предават решимостта на човечеството, родена от нашия опит от войната, да постигнем мирен свят, свободен от ядрени оръжия. Да приемем статуквото и да изоставим идеала за мир, поддържан без военна сила, означава да застрашим самото оцеляване на човешката раса. „ каза още той.

В 8:15 сутринта на 6 август 1945 г. американският военен самолет B-29 Enola Gay хвърля бомба с прякор „Little Boy“ и заличава града с население от приблизително 350 000 души. Освен убитите от бомбардировката, хиляди други починаха от заболявания, свързани с радиацията.

„В началото на тази година петте държави с ядрено оръжие издадоха съвместно изявление: „Ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“, добави Мацуи.

"Защо не се опитват да изпълнят обещанията си? Защо някои дори намекват за използване на ядрени оръжия?", добави той.

В четвъртък руският посланик в Япония Михаил Галужин поднесе цветя на мемориален камък в парка и каза пред репортери, че неговата нация никога няма да използва ядрени оръжия.

Японският премиер Фумио Кишида, който избра Хирошима за място на срещата на Г-7 догодина, призова света да се откаже от ядрените оръжия.

„Ние ще продължим да се стремим към идеала за ядрено разоръжаване, дори предвид настоящата трудна среда за сигурност“, каза той.

Катастрофата в Хирошима беше последвана от атомната бомбардировка на американските военни над Нагасаки на 9 август, убивайки незабавно повече от 75 000 души. Япония капитулира шест дни по-късно, слагайки край на Втората световна война.