Йеменските хути отново напандаха кораби в Чевено море

Йеменските хути отново напандаха кораби в Чевено море

Йеменските хути отново напандаха кораби в Чевено море

Три кораба бяха атакувани в международни води в южната част на Червено море,  съобщиха американските военни, като йеменските бунтовници хути поеха отговорност за нападения с дронове и ракети срещу два израелски кораба в района, предаде Ройтерс.

Според Централното командване на САЩ американският боен кораб Carney е отговорил на сигнали за помощ и е предоставил такава след изстрелване на ракети и безпилотни самолети от територия, контролирана от хутите.

Йеменското движение заяви, че неговият флот е атакувал два израелски кораба, Unity Explorer и Number 9, с въоръжен дрон и морска ракета. Говорител на военните на групировката каза, че двата кораба са били napadnati, след като са отхвърлили предупрежденията, без да дава подробности.

В изявление, излъчено по телевизията, говорителят каза, че атаките са в отговор на исканията на йеменския народ и призивите на ислямските нации да подкрепят палестинския народ.

Американските военни заявиха, че Carney е свалил три дрона, докато е помагал на търговските кораби. Не е ясно дали военният кораб е бил цел на атаките.

„Също така имаме всички основания да вярваме, че тези атаки, макар и извършени от хутите в Йемен, са разрешени от Иран“, се казва в изявлението.

„Съединените щати ще обмислят всички подходящи отговори в пълна координация с международните си съюзници и партньори“, посочват още от САЩ.

Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че двата кораба нямат връзка с Израел.

„Един кораб беше значително повреден и очевидно има опасност от потъване, а друг кораб беше леко повреден“, каза Хагари пред репортери в Тел Авив.

Инцидентът следва поредица от атаки във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври.

Товарен кораб, свързан с Израел, беше заловен през ноември от хутите. Групировката, която контролира по-голямата част от йеменското крайбрежие на Червено море, преди това е изстреляла балистични ракети и въоръжени дронове срещу Израел и обеща да атакува повече израелски кораби.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ