Испания въвежда още ограничения на водата заради жегите и небивала суша

Испания въвежда още ограничения на водата заради жегите и небивала суша

Испания въвежда още ограничения на водата заради жегите и небивала суша

В някои части на Каталуния е обявено извънредно положение поради суша, а хората са призовани да намалят консумацията на вода, съобщи „Euronews“. Каталуния обяви извънредно положение поради суша в 24 общини миналата седмица след липса на валежи през последните 30 месеца. Нивата на резервоара Darnius Boadella в североизточна Испания са ниски, той е пълен едва на 20% и са наложени ограничения на използването на водата. Допълнително, нови ограничения са въведени и в 22 села около язовира близо до френската граница, тъй като водоизточникът, който ги захранва, също се изпразва.

Испания регистрира най-сухото начало на година през първите четири месеца на 2023 г., откакто се води статистика от 60-те години на миналия век, като Каталуния и Андалусия в Южна Испания са най-засегнати. Няколко горещи вълни, регистрирани в страната и цяла Европа това лято, влошиха сушата, понижавайки нивата на язовирите, тъй като изпарението на водата и потреблението се увеличиха, каза Рубен дел Кампо, говорител на испанската метеорологична агенция AEMET.

Въвеждането на извънредно положение за 22-те села, плюс две други в Южна Каталуния, с общо население около 25 000 жители означава, че трябва да се намали потреблението на вода до 200 литра вода среднодневно на човек от предишен таван от 230 литра. Властите все още не ограничават водата за консумация, но поливането за селскостопански цели ще бъде до голяма степен забранено, а използването на вода за промишлени и развлекателни цели трябва да бъде намалено с 25%.

Село Агулана с 900 жители поддържа потреблението на вода под тавана от 200 литра от няколко месеца, но неговият кмет каза, че ще бъдат предприети допълнителни мерки. „Ще намалим до нула напояването на градините, футболното игрище, тревата край басейна, която ще видим да пожълтява като изгоряла“, каза Хосеп Ховел. Няма да се използва вода за почистване на улиците, а само сухо метене, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ