Италия може да се изправи пред поредна суша

Италия може да се изправи пред поредна суша

Италия може да се изправи пред поредна суша

Седмици сухо зимно време предизвикаха опасения, че Италия може да се изправи пред друга суша след извънредното положение миналото лято. Причината, според учени и екологични групи е, че Алпите са получили по-малко от половината от нормалния си снеговалеж, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Италианските реки и езера страдат от силна липса на вода, заяви екологичната група "Легамбиенте" (Legambiente) с внимание, фокусирано върху северната част на страната.

По, най-дългата река на Италия, която се движи от Алпите на северозапад до Адриатика, има 61 на сто по-малко вода от нормалното по това време на годината, се посочва още в изявлението.

Миналия юли Италия обяви извънредно положение за райони около По, което представлява приблизително една трета от селскостопанското производство на страната и претърпя най-лошата си суша от 70 години.

"Ние сме в ситуация на воден дефицит, която се натрупва от зимата на 2020-2021 г.", каза експертът по климата Масимилиано Паскуи от италианския институт за научни изследвания CNR, цитиран от ежедневника "Кориере дела Сера".

Нивата на водата на езерото Гарда в Северна Италия са паднали до рекордно ниски нива, което прави възможно да се стигне до малкия остров Сан Биагио на езерото по открита пътека.

Антициклон доминира във времето в Западна Европа в продължение на 15 дни, водейки средни температури, които се наблюдават по-нормално в края на пролетта.

Последните прогнози за времето обаче сигнализират за пристигането на толкова необходимите валежи и сняг в Алпите в следващите дни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ