Изгарянето на Корана в Стокхолм усложни кандидатурата на Швеция за НАТО

Изгарянето на Корана в Стокхолм усложни кандидатурата на Швеция за НАТО

Изгарянето на Корана в Стокхолм усложни кандидатурата на Швеция за НАТО

Изминаха осем месеца, откакто Швеция и Финландия обявиха намерението си да се присъединят към НАТО - ход, който преобърна дългогодишната политика на неутралност на страните след след инвазия на Русия в Украйна, пише Си Ен Би Си.

Докато повечето от членовете на организацията искат да ускорят членството на северните държави, новият спор между Швеция и Турция заплашва да удължи този процес, може би за неопределено време.

Всички 30 настоящи членки на НАТО трябва да одобрят приемането на нов член. А Турция, ключов геополитически играч и дом на втората по големина армия в алианса, стои като основен противник на членството на двете страни.

Причините за съпротивата на Анкара са сложни, но основните фактори са подкрепата на Швеция за кюрдски групи, които Турция смята за терористични, като например Кюрдската работническа партия (ПКК), както и оръжейното ембарго, което както Швеция, така и Финландия, заедно с други страни от ЕС, налагат на Турция заради нейни действия в Сирия.

Швеция и Финландия се опитват да подобрят отношенията си с Турция, но събитията от последните седмици до голяма степен попариха надеждите за напредък.

В събота крайнодесни демонстранти изгориха копие на Корана и скандираха антимюсюлмански лозунги пред турското посолство в шведската столица Стокхолм. Анкара незабавно осъди акта, както и решението на правителство да позволи провеждането на тази демонстрация.

Турция също отмени планираното посещение на шведския министър на отбраната Пал Йонсон в Анкара, на което двете страни трябваше да дискутират кандидатурата на Стокхолм за нато НАТО

„Ние осъждаме по възможно най-категоричен начин подлата атака срещу нашата свещена книга... Разрешаването на този антиислямски акт, който е насочен към мюсюлманите и оскърбява нашите свещени ценности, под прикритието на свободата на изразяване, е напълно неприемливо“, каза турското външно министерство.

Изгарянето на Корана беше ръководено от Расмус Палудан, който ръководи датската крайнодясна политическа партия – „Твърда линия“. Шведските власти твърдят, че протестът е бил законен според законите за свобода на словото на страната, но шведските лидери осъдиха акта, наричайки го „ужасяващ“.

През уикенда пред шведското посолство в Анкара и консулството му в Истанбул се проведоха протести на турци в отговор на изгарянето на свещената книга.

По-рано този месец Турция привика посланика на Швеция след публикуване на видео от прокюрдска група в Швеция, показващо чучело, наподобяващо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, обесено с главата надолу

Съобщава се, че шведският премиер Улф Кристерсон е осъдил демонстрациите като акт на „саботаж“ срещу кандидатурата на страната за членство в НАТО.

„Ако нещата продължават така, влизането на Швеция в НАТО никога няма да бъде одобрено от Турция“, каза в неделя Нуман Куртулмуш, заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ