Китай дебне Запада с още ограничителни мерки в технологичния сектор

Китай дебне Запада с още ограничителни мерки в технологичния сектор

Контролът върху износа на метали, използвани в производството на полупроводници от Китай, е „само началото“. Това е заявил в сряда влиятелен съветник по китайската търговска политика, в момент когато се засилва технологичната битка със САЩ и дни преди псещенето в Пекин на министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщава Reuters.

Акциите на някои китайски компании за производство на метали продължават да се повишават. Причината е, че инвеститорите залагат на факта, че по-високите цени на галия и германия, към които са насочени експортните ограничения на Пекин, могат да увеличат приходите.

Германий се използва във високоскоростни компютърни чипове, пластмаси и във военни приложения като устройства за нощно виждане, както и сензори за сателитни изображения. Галий се използва в конструкцията на радари и радиокомуникационни устройства, сателити и светодиоди.

Изненадващото съобщение на Китай за контрол от 1 август върху износа на някои продукти от галий и германий, използвани също в електрически превозни средства (EV) и оптични кабели, накара компаниите да се борят да си осигурят доставки и вдигнаха цените.

В сряда бившият заместник-министър на търговията Уей Дзянго каза пред вестник China Daily, че страните трябва да се подготвят за повече мерки, ако продължат да оказват натиск върху Китай. Той описва въведените мерки за контрол „добре обмислен тежък удар“ и „просто начало“.

„Ако ограниченията, насочени към високотехнологичния сектор на Китай, продължат, тогава контрамерките ще ескалират“, добави Уей, който е бил заместник-министър на търговията през 2003-2008 г. и сега е заместник-председател на подкрепяния от държавата мозъчен тръст China Center for International Economic Exchanges. Мерките бяха обявени в навечерието на Деня на независимостта на САЩ и точно преди планираното посещение на Йелън в Пекин. Анаизаторите определят това като ясно послание към администрацията на Байдън, която притиска сектора за производство на чипове в Китай и натиска съюзници като Япония и Холандия, да последва този пример.

Ходът на Китай също повдигна опасения относно това дали ограниченията върху износа на редки земни елементи могат да последвани и към други страни. Агенцията припомня за ограничения на доставкитет, казаха те, посочвайки как е ограничил доставките преди 12 години заради спор с Япония. Китай е най-големият производител в света на редкоземни елементи - група метали, използвани в електромобили и военно оборудване.

Анализаторите описаха хода от понеделник като втората и досега най-голямата контрамярка на Китай в дългогодишната технологична битка между САЩ и Китай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ