Пекин спира диалога със САЩ, наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ

Пекин спира диалога със САЩ, наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ

Пекин спира диалога със САЩ, наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ

Китайското външно министерство обяви спиране на диалога със Съединените щати по редица въпроси след посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи ТАСС. Според агенцията Китай няма да води диалог със САЩ на ниво регионални военни командвания. Освен това Пекин спира сътрудничеството със Съединените щати в борбата срещу международната престъпност, нелегалната миграция, правосъдието, контрола на наркотиците и преговорите за изменението на климата.

Китай отмени и работна среща на представители на Министерството на отбраната на Китай и САЩ, а също така ще прекрати провеждането на срещи по Механизма за морска сигурност. Китайското външно министерство подчерта, че Пелоси е посетила Тайван въпреки протестите на Пекин.

Междувременно Пекин наложи неуточнени санкции на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. В петък говорителката на Министерството на външните работи Хуа Чунин заяви пред пресата в Пекин, че санкциите са насочени и към най-близките членове на семейството на Пелоси, предава Ройтерс. С пътуването си до Тайван въпреки съпротивата на Пекин американският лидер се е „намесила сериозно във вътрешните работи на Китай, подкопала е суверенитета и териториалната цялост на Китай и сериозно потъпква принципа „Един Китай".

Министерството обвини председателя на Камарата на представителите на САЩ, който е втори след вицепрезидента в линията на наследяване на президентския пост в САЩ, в „злонамерено" и „провокативно" поведение. В отговор на „скандалното поведение" на Пелоси Китай наложи санкциите, заяви говорителката на външното министерство.

Посещението на Пелоси в Тайван е визитата на най-високопоставения представител на САЩ в Тайпе от четвърт век насам. Комунистическото ръководство отхвърля подобни официални контакти с Тайван, тъй като третира острова за свой. Пекин смята самоуправляващия се Тайван за част от Народната република и заплашва да го завладее. От друга страна, 23-те милиона тайванци се смятат за независими. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Китай, че се опитва да промени статуквото в Тайванския проток с ракетните си изпитания и военните си учения.