Китай ще развива свои частни военни компании за защита на проекти зад граница

Китай ще развива свои частни военни компании за защита на проекти зад граница

Китай ще развива свои частни военни компании за защита на проекти зад граница

Китай възнамерява постепенно да развие собствени частни военни компании (ЧВК), за да гарантира сигурността на чуждестранни проекти в необлагодетелствани региони на света. Това съобщи хонконгският вестник South China Morning Post.

Според изданието кризата в Украйна и ескалацията на палестинско-израелския конфликт са показали рисковете, пред които могат да се изправят китайските инвеститори, когато работят в чужди държави. Темата за гарантиране на сигурността на китайските граждани и предприятия беше обсъдена по време на семинар, проведен в Пекин, организиран от Китайско-африканския бизнес съвет и Китайския институт за съвременни международни отношения.

На него присъстваха най-големите китайски компании за сигурност Huaxin Zhongan Group, търгуващата на Шанхайската фондова борса Anbang Save-Guard Group и DeWe Security, която е подразделение на търгуващата на Хонконгската фондова борса Frontier Services Group. Освен това на събитието присъстваха представители на други компании от този сектор и служители от Министерството на външните работи на Китайската народна република. Както отбелязва вестникът, в момента в различни страни по света работят около 47 хиляди компании с китайски капитал. Те участват основно в проекти в енергетиката, минното дело, инфраструктурата и производствения сектор. Според доклада на Министерството на търговията на Китай за 2022 г. общият им персонал е 4,1 милиона души, от които 2,5 милиона са чужди граждани.

„Има продължаващи, традиционни проблеми със сигурността в региони като Западна Азия, Африка и Латинска Америка“, каза пред вестника Ли Сяопинг, главен изпълнителен директор на Frontier Services Group, една от най-големите частни охранителни компании в Китай. "Въпреки това има много други нови проблеми за решаване, включително войната в Украйна и израелско-палестинският конфликт. Вече получихме молби за помощ при евакуирането на китайски граждани", добави той.

Както подчертава вестникът, през последните години китайските власти обръщат повече внимание на частните охранителни компании. Според изпълнителния директор на Frontier Services Group Комитетът за контрол и управление на държавната собственост на Китайската народна република, когато одобрява проекти на китайски държавни предприятия, поставя специални изисквания по отношение на сигурността. В същото време Министерството на държавната сигурност на Китай в изявление, публикувано през ноември, подчерта необходимостта от гарантиране на сигурността на китайските компании, работещи в чужбина, и веригите за доставка на минерали, но не посочи механизми за решаване на подобни проблеми .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ