Китайски експерти определиха фазата на войната на Русия с Украйна като „пилеене на време“

Китайски експерти определиха фазата на войната на Русия с Украйна като „пилеене на време“

Китайски експерти определиха фазата на войната на Русия с Украйна като „пилеене на време“

Военният конфликт между Русия и Украйна навлезе в етап на „пилеене на време“, предвид това, че няма изгледи нито една от страните да постигне голям напредък на фронта. Ако не се появи „сериозна повратна точка“ конфликтът ще продължи още дълго, заявяват в коментари за изданието Global Times китайски геополитически коментатори, цитирани от Радио Китай.

„Видимата промяна е, че бойното поле се разшири до руска територия. Това е неизбежно, защото Украйна търси повече оръжия с голям обсег, включително дронове, модифицирани противовъздушни и крилати ракети. Тя ще има нарастваща способност да поразява цели в Русия в бъдеще“, заяви Сун Джунпин, военен експерт и телевизионен коментатор, по повод прекратените в неделя полети от московските летища „Внуково“ и „Домодедово“, вероятно поради заплаха от дрон, както и предшестващите атаки с безпилотни апарати в Москва, Новгород, Белгород и Курск.

„От последните събития става ясно, че нито една от страните няма способността да промени драстично ситуацията, нито се съсредоточават върху сражения на фронтовата линия“, посочва Цуей Хън от Центъра за руски изследвания към Източнокитайския педагогически университет. По думите му, конфликтът е навлязъл в етап на „пилеене на време“, когато няма вероятност никоя от страните да постигне голям напредък, а по-скоро се стреми към застой с надеждата да изтощи другата.

Цуей вижда в това оперативната стратегия на Украйна за прекъсване на изолацията, която Русия умишлено е създала с цел да отдели бойното поле от големите руски градове и широката общественост, в опит да настрои руското обществено мнение срещу конфликта. „Украинската армия обаче не е достатъчно силна, за да направи челен пробив“, казва той.

„Ескалацията на военния конфликт между Русия и Украйна зависи от отношението на САЩ и НАТО. Ако те предоставят повече оръжия с голям обсег, конфликтът ще ескалира. В случай че САЩ и НАТО решат да се намесят директно, тогава той ще прерасне в общоевропейски“, предупреждава Сун Джунпин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ